1 februari 2022 •
Seksuele & reproductieve rechten
De gemeente kan een belangrijke rol spelen in het waarborgen van de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Zie hieronder enkele goede voorbeelden.

Bufferzone
In Almere werd op initiatief van de PvdA een motie ingediend voor een “effectieve, proportionele bufferzone” in de stad. De motie is aangenomen, wat betekent dat de regels zo snel mogelijk ingaan

Bufferzone
Maud Dolsma (GL) sprak zich uit voor een bufferzone rond de Arnhemse abortuskliniek. De zone moet voorkomen dat vrouwen persoonlijk door actievoerders worden aangesproken. Inmiddels moeten demonstranten minimaal 500 meter afstand houden van de kliniek.

Menstruatiearmoede
De gemeente Smallingerland heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen menstruatie-armoede. Waar nodig komen tampons, maandverband of andere hygiënemiddelen te liggen, die bestemd zijn voor vrouwen en meisjes die ze zelf niet kunnen bekostigen. Dit gebeurde op initiatief van Roy Postma-Drent (D66).

Gratis menstruatieproducten
Han van de Vlist (SP), Thea van der Veen (PvdA), Erianne van den burg (CDA) namen vorig jaar het initiatief voor een onderzoek naar de haalbaarheid van gratis menstruatieproducten. Als deze toegankelijk worden gemaakt, kunnen de kosten dan gedekt worden? De motie voor het onderzoek werd aangenomen.

Tegengaan menstruatiearmoede
Julia Kleinrensink (GL) heeft in de Utrechtse raad aangegeven dat ze gratis menstruatieproducten bij de wc’s op de daklozenopvang, scholen en bibliotheken beschikbaar wil maken. Ook wil ze kijken of drogisten en merken korting willen geven aan mensen met bijvoorbeeld een U-pas.
Heb jij ook een goed voorbeeld?
Ben jij kandidaat voor de gemeenteraad en heb jij ook een goed voorbeeld op het thema seksuele en reproductieve rechten? Of is er in jouw gemeente al specifiek beleid op dit thema? Laat het ons weten, dan kunnen wij weer anderen inspireren!