Gemeenteraads
Verkiezingen 2022

Woensdag 16 maart gaat Nederland naar de stembus om te kiezen voor de gemeenteraad. Jouw stem kan een verschil maken voor gendergelijkheid in Nederland. De gemeenteraad gaat namelijk over veel zaken waar jij in je dagelijks leven mee te maken krijgt, van de veiligheid op straat tot de waardering en ondersteuning van mantelzorgers. Het is daarom van belang dat er partijen en raadsleden gekozen worden die het belang hiervan benadrukken. Hoe jij daaraan bijdraagt lees je op deze pagina. Doe met ons mee, en maak 16 maart een punt van gendergelijkheid!

Het gendergelijkheid stappenplan

Check hieronder hoe je in vijf stappen een punt kunt maken van gendergelijkheid!

Stap 1

Maak gebruik van je stemrecht! De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is vaak laag, terwijl de gemeente veel invloed heeft op jouw dagelijkse leven en het verkleinen van kansenongelijkheid.

Stap 2

Bekijk de partijprogramma’s van de verkiesbare partijen in jouw gemeente en kies een politieke partij die het best bij jouw overtuigingen past. Bekijk hieronder op welke thema’s de gemeente zich kan inzetten voor gendergelijkheid. Komen deze thema’s terug in het partijprogramma?

Stap 3

Je stemt bij de gemeenteraadsverkiezingen op een persoon op de lijst van jouw partij. Slechts 31,67% van de raadsleden in Nederland is vrouw. Daarom: stem op een vrouw! Hoe je dat het beste kunt doen zie je hier.

Website Stem op een Vrouw

Stap 4

Benadruk de komende weken en maanden het belang van gendergelijkheid bij (kandidaat-)raadsleden. Laat weten dat jij het belangrijk vindt dat zij zich de komende jaren inzetten om kansengelijkheid te vergroten! Gebruik daarvoor onze voorbeeldbrief.

Klik hier voor de brief

Stap 5

Door zelf politiek actief te worden kun jij gendergelijkheid op de agenda zetten. Actief worden kan op verschillende manieren, word bijvoorbeeld lid van een politieke partij of stel je verkiesbaar voor de volgende verkiezingen. De lokale politiek is helaas nog weinig divers, en wij zien het je doen!

Waar moet ik op letten?

Op welke thema’s kan de gemeenteraad een verschil maken? Check ze hieronder, en laat in jouw gemeente weten dat dit voor de aankomende verkiezingen belangrijke thema’s zijn.

Werk & zorg

Seksuele & reproductieve rechten

Openbare ruimte & Veiligheid

Representatie in de politiek

Overheid

Meer informatie

Wil je meer weten over de invloed van de gemeenteraad? Luister voor meer informatie naar onze podcast over de gemeenteraad, of check waar de raad in jouw gemeente precies verantwoordelijk voor is.

Artikel

De uitslag is bekend, laat nu van je horen!

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, de stemmen geteld. Dit is hét moment om van je te laten horen. Laat de nieuwe lokale politici horen dat jij het belangrijk vindt dat hun plannen gelijke kansen gaan bevorderen!

Artikel

Waar is de gemeente verantwoordelijk voor?

De invloed van de gemeenteraad op jouw dagelijks leven wordt soms flink onderschat. Wil jij weten waar de raadsleden precies over beslissen? Lees het hier!

Lees het artikel

Artikel

Stem 16 maart voor de veiligheid van vrouwen

Uit recent onderzoek van het CBS, blijkt dat twee op de drie jonge vrouwen te maken krijgt met straatintimidatie. Vrouwen voelen zich hierdoor ongemakkelijk, onveilig of bang. Het aandeel mannen dat dit overkomt is ook hoog, maar de helft lager.

Lees het artikel

Podcast

Politieke perikelen met Julia Wouters

We spraken met Julia Wouters over de stand van zaken met betrekking tot de Nederlandse politiek. Het regeerakkoord komt aan bod, maar ook spreken we over het belang van stemmen voor de gemeenteraad.

Beluister de podcast

Artikel

"Gemeenteraden vaak wit en mannelijk, 'druk om te veranderen mist in lokale politiek'"

Ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn de kandidatenlijsten allesbehalve divers. De meeste gemeenteraden bestaan nog altijd grotendeels uit witte mannen met grijs haar. Lees in dit artikel welke veranderingen wij hiervoor nodig vinden.

Lees het artikel

Overzicht

Andere kieswijzers

Op 16 maart kunnen we niet alleen een punt maken van gendergelijkheid. Ook voor andere thema’s, onder andere op het gebied van gelijke kansen, is het een belangrijk moment. Andere organisaties zijn aan de slag gegaan om je zo goed mogelijk inzicht te geven in de standpunten van lokale partijen.

Vind hier het overzicht